LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski i-a revocat cetăţenia ucraineană unui apropiat al preşedintelui Putin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Volodimir Zelenski i-a revocat cetăţenia ucraineană unui apropiat al preşedintelui Putin

Este ziua a 322-a de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a afirmat, marți, că i-a retras cetățenia ucraineană unui important om de afaceri și apropiat al lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk.

FOTO EPA EFE

UPDATE 04:30 Harkov a fost bombardat la câteva ore după vizita ministrului german de externe

Oraşul Harkov a fost bombardat marţi seară, la câteva ore după ce ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut o vizită surpriză în acest oraş împreună cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, care a cerut Germaniei să furnizeze tancuri grele, transmite AFP.

"Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi mai mulţi morţi în rândul civililor", a insistat Dmitro Kuleba, potrivit Agerpres.

Ulterior, un jurnalist AFP a auzit mai multe explozii în oraş, care în ultima perioadă a fost cruţat de atacurile forţelor ruse.

"Rămâneţi în adăposturi. Ocupanţii bombardează din nou!", a avertizat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram.

Nu a fost posibil să se stabilească imediat dacă aceste lovituri au provocat pagube şi victime.

UPDATE 04:00 Liderul grupului de mercenari Wagner a anunţat cucerirea oraşului Soledar

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a anunțat marți seară că orașul Soledar, aflat în estul Ucrainei, a fost cucerit de oamenii săi la finalul mai multor zile de lupte grele.

UPDATE 03:00 Canada a anunţat că va oferi Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană american

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat marţi achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană din Statele Unite în vederea donării acestuia Ucrainei, transmite AFP.

Acesta este primul sistem antiaerian NASAMS pe care Canada îl oferă Ucrainei, a spus Ottawa, care evaluează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro). Anunţul a fost făcut după o întâlnire bilaterală între premierul Justin Trudeau şi preşedintele american Joe Biden în capitala Mexicului, relatează Agerpres.

Acest sistem de apărare este destinat contracarării bombardamentelor masive ruseşti care vizează infrastructura critică ucraineană.

"Este prioritatea numărul unu. Acesta este motivul pentru care Canada cumpără un sistem avansat de rachete sol-aer din Statele Unite pentru a-l dona Ucrainei", a explicat Anita Anand, ministrul canadian al Apărării, după ce a discutat cu omologul său ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat anunţul."Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul. NASAMS pe care Canada l-a procurat pentru noi va fi un scut solid pentru oraşele şi cetăţenii noştri", a spus el pe Twitter.

Acest sistem de apărare antiaeriană se adaugă blindatelor, obuzierelor, muniţiei şi hainelor de iarnă pe care Canada le-a furnizat Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.

UPDATE 02:00 Cele două scenarii ale unei posibile contraofensive ucrainene împotriva rușilor

Într-unul dintre cele două scenarii, contraofensiva ucraineană ar putea avea loc în regiunea Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei.

Rușii au consolidat fortificațiile în regiunea Zaporojie, mai ales în orașele Orikhiv și Vasilivka. Forțele armate ruse au extins tranșeele în orașul Polohî, potrivit Digi24 .

În celălalt scenariu, contraofensiva ucraineană ar putea avea loc în regiunea Lugansk. Acest lucru ar pune în pericol obiectivul ofensiv al rușilor de ocupare a întregii regiuni Donbas.

UPDATE 00:00 Volodimir Zelenski i-a revocat cetăţenia ucraineană unui apropiat al preşedintelui Putin

Volodimir Zelenski a afirmat, marți, că i-a retras cetățenia ucraineană unui important om de afaceri și apropiat al lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk. Acesta a fost acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei.

"Pe baza documentelor pregătite de serviciile de securitate şi de Serviciul de stat pentru migraţie şi în conformitate cu Constituţia statului nostru, am decis să retrag cetăţenia a patru persoane", Medvedciuk şi alţi trei oameni politici, a spus şeful statului ucrainean, potrivit Agerpres.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, este un fost deputat, născut în Siberia. El a fost considerat un apropiat al lui Vladimir Putin căruia i-ar fi apărat interesele mai bine de 20 de ani. Acesta a fost predat Rusiei în urma unui schimb de prizonieri care a avut loc între Kiev și Moscova la finalul lunii septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?